fredag den 26. juli 2013

MICK JAGGER bliver i dag 70 år.

af Dennis Otte


I den forbindelse bringer vi en liste med 10 ting du måske ikke vidste om musikeren.

1)
Jagger opvoksede i en middelklassefamilie i Dartford, Kent, sammen med sin fire år yngre bror. Faren (og farfaren) var lærer, mens moren var frisør (og i øvrigt aktivt medlem af Englands Conservative Party). Det lå i kortene at Jagger ligeledes skulle blive lærer, men selv overvejede han imidlertid kraftigt at blive enten journalist eller politiker.


2)
Fra 1950-54 gik Jagger i klasse med Keith Richards. Herefter skiftede Jagger skole og da de to mødtes igen på en banegård i juli 1960, havde de begge opbygget en glubende appetit på r&b og blues. Jagger havde netop modtaget en postforsendelse med vinyler fra Chess Records med Chuck Berry og Muddy Waters og bar den under armen, da de to tilfældigt rendte på hinanden. 

3)
Jagger har medvirket i en lang række film. Mest kendt måske Performance af Nicolas Roeg fra 1968 og Ned Kelly fra 1970. I 1995 stiftede han Jagged Films, som bl.a. producerede filmen Enigma fra 2001 og dokumentaren om Jagger selv, Being Jagger, fra samme år.

4)
Jagger mediterer dagligt på baggrund af buddhistisk lære.

5)
I 2008 skrev The Telegraph at medlemmer af Hells Angels havde planlagt at myrde Jagger i 1975. Jagger var kommet i unåde efter offentligt at have givet Hells Angels skylden for katastrofen på Altamont i 1969, hvor en sort fan blev dolket ihjel og voldsomme tumulter opstod mellem publikum og bikerne, som var hyret af Stones som sikkerhedsvagter. Mordplanerne blev heldigvis forpurret af vejrforholdene den dag bikernes ugerning skulle føres ud i livet. Medlemmerne af Hells Angels planlagde at angribe uden om Jaggers sikkerhedsvagter ved at ankomme med båd til Long Island og trænge ind gennem haven – desværre stormede det kraftigt og alle engle røg overbord! 

6)
12. december 2003 blev Jagger slået til ridder af Prins Charles. Titlen som Sir Michael Jagger forårsagede en del polemik mellem Keith Richards og Jagger. Guitaristen var absolut ikke begejstret for denne tvivlsomme ære og mente det stred imod alt hvad The Rolling Stones stod og står for.

7)
Maroon 5’s heftigt spillede popsang ”Moves Like Jagger” handler naturligvis om Jaggers signifikante dansebevægelser. Jagger selv har kaldt sangen ”meget flatterende” og han nævnes i øvrigt også i bl.a. Kesha’s ”Tik Tok”, Black Eyed Peas’ ”The Time (Dirty Bit)" og ”Drive-In Saturday" af David Bowie (med hvem han i 1985 indsang den gamle Martha & the Vandellas-sang ”Dancing in the Streets” til fordel for Live Aid, hvor de to musikeres video blev vist simultant på storskærm på både Wembley og JFK Stadium. Sangen blev samme år nr. 1 i Storbritannien).  

8)
Han har udgivet fire regulære soloalbums; She’s The Boss (’85), Primitive Cool (’87), Wandering Spirit (’93) og Goddes in the Doorway (’01) – alle til moderat succes. Smarte pladeselskabsfolk lovede ham i starten af firserne guld og grønne skove - på størrelse med en anden MJ’s, nemlig Michael Jackson – hvis han gik solo. Det gik som bekendt ikke så godt som kalkuleret og soloeventyret var tæt på at kuldsejle The Rolling Stones inden deres tilbage-i-form-album Steel Wheels udkom i 1989.

9)
Jagger udgav i september 2011 den selvbetitlede debutplade med supergruppen SuperHeavy, som var blevet stiftet i 2009 af Mick Jagger, Damian Marley (søn af Bob), Joss Stone, Dave Stewart (bl.a. Eurythmics – Jagger og Stewart lavede i 2004 soundtrack til Alfie) og det indiske multitalent A.R. Rahman. Modtagelsen af SuperHeavy var overvejende på den positive side af det jævne.

10) 
I 2012 kunne The Rolling Stones fejre deres 50 års jubilæum. 2013 regnes dog af mange for det korrekte jubilæumsår, eftersom trommeslager Charlie Watts først kom med dette år. Bandet spillede den 29. juni 2013 på Glastonbury Festival.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar