søndag den 4. august 2013

Facebook voks uge 31

af Dennis Otte
3. august 2013

JAMES HETFIELD fylder i dag 50 år.

Som forsanger og guitarist i Metallica var han en afgørende del af opblomstringen af den såkaldte thrash metal, hvor bands som Metallica, Slayer, Megadeth og Anthrax ofte betegnes som ”the Big Four”. Med sine intense riffs på sin Gibson Explorer bragte han genren tilbage til sin urkraft; fascineret som han altid har været af riffmageren Tony Iommi fra Black Sabbath. 

Som teenager lyttede han meget til samtidige navne som Aerosmith, Thin Lizzy og AC/DC, inden navnene fra New Wave of British Heavy Metal for alvor fik tag i ørerne på den unge Hetfield, som allerede havde været medlem af et par garagebands (Obsession og Leather Charm), som begge endte blindt. 

Det var først da han i et lokalt Los Angeles-baseret musikblad så Lars Ulrichs annoncering efter musikalske legekammerater, at han for alvor kom på sporet af noget langtidsholdbart og prægnant: sammen dyrkede de Judas Priest, Iron Maiden, Diamond Head, Saxon osv. og fik dannet Metallica, som i de følgende årtier udviklede sig til velsagtens verdens største og bredest appellerende heavy metalband.

5. august 2013

Det er i dag 102 år siden at verdens måske bedst kendte jazzmusiker gennem tiderne, LOUIS ARMSTRONG, blev født i New Orleans. I den forbindelse fokuserer vi her ganske kort på ”Satchmos” forhold til Danmark.

Louis Armstrong gæstede hele 10 gange Danmark for at give koncerter – ofte flere koncerter pr. besøg. Første gang så tidligt som 1933, hvor han blev modtaget på Københavns Hovedbanegård af blandt andre den danske jazzmusiker Leo Mathisen; denne begivenhed er foreviget på fotografiet ovenfor. Ved besøget i 1933 gav han hele 8 udsolgte koncerter i Tivoli samt 2 i Odense. Armstrong afsatte også tid til at medvirke i et dansk lystspil; ”København, Kalundborg og - ?” (i biograferne 1934), hvor han optrådte i den vellignende rolle som garvet showmand og orkesterleder. I filmen medvirkede bl.a. Ludvig Brandstrup, Ib Schønberg og Arthur Jensen. I 1959 var der igen bud efter verdensstjernen i en dansk film: ”Kærlighedens Melodi”, hvor også danske Nina & Frederik, Karl Stegger, Jørgen Ryg (som jo selv var trompetist) blandt mange andre medvirkede.

Armstrong var regelmæssigt i Danmark (1933, 1949, 1952, 1955, 1956, 1957, 1959, 1961, 1962, 1967) og spillede i KB Hallen, Odd Fellow Palæet, Falkonercentret og Tivoli, men nåede også at blæse danskerne et stykke i både Odense, Aarhus og Aalborg.

Efter en opvækst i fattigdom blandt kriminelle og prostituerede blev han som 12-årig anbragt på opdragelsesanstalt og modtog sin første musikundervisning. Han forlod i 1922 New Orleans til fordel for et job som kornettist i King Olivers Creole Jazz Band i Chicago. Efter debuten på grammofonplade i 1923 gjorde den unge Armstrong sig for alvor bemærket som orkesterleder i sine Hot Five og senere Hot Seven i sidste halvdel af 1920’erne. Han blev stildannende og skoledannende som jazzens første væsentlige solist og opfandt (ved tilfældets magt, da sangteksten under pladeindspilning røg af stativet) sangformen scat, som han blev vidt berømmet for. Bredest offentlig popularitet har Armstrong fået med sine varmt indlevende fortolkninger af tidens populære melodier afsunget med den karakteristiske sprøde stemmeføring og frasering.

Photos are found on Google. If you want us to remove them, please leave a comment.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar