søndag den 27. april 2014

KRZYSZTOF KOMEDA (1931-1969) ville i dag være blevet 83 år.

af Dennis Otte
De fleste af jazzens fyrtårne har været amerikanere, men andre geografiske giganter har også sat sine præg på genren. I Skandinavien var Jazz på Svenska i 1964 genstand for megen opmærksomhed med den svenske pianist Jan Johansson i front. Andre jazzpianister fra cirka samme himmelstrøg kunne også være med: du har fx med stor sandsynlighed hørt fremragende polsk jazz – måske endda uden at vide det!
Den polske pianist er nok bedst kendt for sin uforlignelige filmmusik til især Roman Polanski (Rosemary’s Baby, Knife in the Water, The Fearless Vampire Killers, Cul-de-sac), men også til film af Ingmar Bergman og filmatiseringen af Knut Hamsuns roman Sult, som blev instrueret af danske Henning Carlsen i 1966.
Komeda var et kunstnernavn, som Krzysztof Trzcinski tog grundet det kommunistiske styres foragt for jazzen. I 1956 blev han medicinsk uddannet med speciale i øre, næse og hals. Mens ”Dr. Jekyll” således studerede medicin, spillede ”Mr. Hyde” jazz rundt omkring i Europa med stadig større succes ud i hard bop, cool, third stream, avantgarde, modal music og andet godt fra jazzmosfæren. En succes, der imidlertid blev sat en tragisk brat stopper for, da den end ikke fyrreårige musiker efter et voldsomt uheld endte i coma og siden døde af haematoma i hjernen den 23. april 1969 i Warszawa.
I 1995 afholdtes for første gang en festival til minde om komponisten: Komeda Jazz Festival har til formål at promovere nye kunstnere og holde mindet om en stor jazzmusiker i live.  

Ingen kommentarer:

Send en kommentar