fredag den 7. februar 2014

I dag er det 50 år siden THE BEATLES første gang landede i Amerika.

af Dennis Otte
Lånt fra Beatlesinterviews.org

Det magtfulde land havde få måneder forinden fået århundredets mavepuster; mordet på præsidenten havde efterladt befolkningen i chok. Lufthavnen, hvor The Beatles landede i New York, var kort forinden blevet omdøbt til John F. Kennedy Airport, og den havde aldrig før været besøgt af så talstærk en folkemængde på én gang. Det skønnes, at fremmødet var på 4.000 personer – herudover 200 journalister – og grundet den almindelige blanding af begejstring, kaos og Beatle-mania blev flere meldt lettere tilskadekomne. 
Det var ikke kun gruppens fans, der havde sommerfugle i maven; fotos og filmstrimler fra begivenheden viser fire overvældelse og benovede musikere, udstrålende en uskyld, der i selv samme sekunder blev varigt udfordret. The Beatles blev efter en afvæbnende pressekonference, hvor de mange journalister for første gang stiftede bekendtskab med den kontante og friske Beatles-humor, eskorteret i hver sin limousine mens radiostationerne hektisk reporterede begivenhedens gang. Det var en musikhistorisk vigtig begivenhed; den faktiske start på the British invasion (selvom The Beatles allerede inden de satte fødderne på amerikansk jord havde opnået deres første nummer 1 hit på Billboard Hot 100 med ”I Want To Hold Your Hand” i den forgangne uge), som i de efterfølgende år skulle tage USA med storm og minde landets musikere og ungdom om deres egen enestående musikalske arv. Ikke for ingenting kaldte Bob Dylan året efter en LP Bringing It All Back Home.
Allerede to dage senere, den 9. februar, cementerede The Beatles deres position i deres første optræden på det populære Ed Sullivan Show, som skulle vise sig profetisk for gruppens massive sejrsgang over there: 73 millioner tv-seere så de fremmedartede Fab Four kaste sig selvsikkert ud i ”All My Loving”, for derpå at traktere med en overbevisende håndfuld af selvskrevne sange (bortset fra ”Till There Was You”, som til gengæld viste spændvidden i gruppens udtryk). Det var det højeste seertal til noget amerikansk tv-program nogensinde, og selv kriminaliteten blev målt til et minimum mens gruppen var på skærmen! 
Den 11. februar bød på gruppens første amerikanske koncert (se de legendariske optagelser fra Washington Coliseum), som blev overværet af 8.000 fans. Koncerten var bl.a. usædvanlig pga. opstillingen: The Beatles befandt sig på en slags boksering i midten, og skiftede undervejs i koncerten fokus, så de spillede med front mod en ny side af sportsarenaen. Dagen efter gjaldt det Carnegie Hall, New York, og den 16. februar leverede de deres anden optræden i Ed Sullivan Show, denne gang i Miami – set af ligeledes 70 millioner tv-seere. Den 22. gik turen hjemad efter det første amerikanske eventyr, men de engelske fans var ingenlunde jaloux; de mødte talstærkt op i Heathrow Airport for at modtage deres helte. Det anslås, at 10.000 fans var mødt op for at modtage de hjemvendte sønner.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar