søndag den 29. september 2013

Facebook voks uge 39

 Dennis Otte

24. september 2013

BLIND LEMON JEFFERSON (Lemon Henry Jefferson, 1893-1929) bliver i dag 120 år.
Jefferson er ofte med rette blevet kaldt ”Father of the Texas Blues” og er som sådan en af de mest indflydelsesrige bluesmusikere verden har set. Selvom han kun var aktiv i tre år – fra 1926-1929 – har hans betydning vist sig langtrækkende og har influeret ikke så få senere giganter i bluesmusikken såsom B.B. King, Lightnin’ Hopkins, Leadbelly, Son House og Robert Johnson. I disse få år udsendte selskabet Paramount en række fine shellac 10” singler med Jefferson.
Hvis man ikke allerede kender disse gamle drenge, så anbefaler Ørevoks kraftigt at dykke ned i især Robert Johnson, Son House og senere giganter som Elmore James, Muddy Waters og Howlin’ Wolf. Så kan man altid senere gå helt tilbage til Charley Patton og ja, Blind Lemon Jefferson: en betydelig del af selve fundamentet for blues.
Jefferson blev en af 1920’ernes mest populære bluesmusikere med sin distinkte stemme og originale akustiske guitarspil på legendariske indspilninger som fx ”See That My Grave Is Kept Clean” (1927), som er blevet indspillet af fx Bob Dylan, Grateful Dead og B.B. King. Jefferson er også manden bag ”Matchbox Blues” (1927), som senere, i en rockabilly-transformeret udgave, blev gjort kendt af Carl Perkins og senere indspillet af The Beatles.  
Blind Lemon Jefferson blev optaget i Blues Hall Of Fame i 1980.

27. september 2013


ROBBIE SHAKESPEARE bliver i dag 60 år.
Når snakken går på hvilken rytmesektion, der er musikhistoriens bedste, er der naturligvis mange bud og kandidater - men den tørre statistik vil vide, at få rytmesektioner har været hyppigere anvendt af alverdens musikere end duoen Sly and Robbie. Såvel de største giganter som de mere delikatesse- eller undergrundorienterede navne har siden 1970’erne fået deres managers telefon til at gløde. Og sikke en genremæssig spændvidde de har præsteret: selvom deres rødder ligger solidt i Jamaicas reggae, har de indspillet i en lang række genrer med så forskellige navne som fx Bob Dylan, Fugees, Grace Jones, Herbie Hancock, Ian Dury, Serge Gainsbourg, Joe Cocker, Madonna, Marianne Faithfull, Mick Jagger, No Doubt og Simply Red.
Bassisten Robbie Shakespeare og trommeslager Sly Dunbar fandt tidligt sammen om en fælles kærlighed til især reggae, men også bl.a. country, Philly Sound og Motown. Det anslås, at makkerparret medvirker på over 200.000 indspilninger, enten som musikere eller som producere, herunder et hav af reggaemusikere (fx Peter Tosh og Dennis Brown) foruden deres egne omfangsrige bagkatalog i eget navn, startende i 1981 med Sly and Robbie Present Taxi.

28. september 2013

Den amerikanske r&b- og soulsanger BEN E. KING bliver i dag 75 år.
Bedst kendt er guitaristen og pianisten nok for den udødelige ”Stand By Me” - der er indspillet af bl.a. John Lennon - som han skrev sammen med et af periodens største sangskriverpar, Leiber & Stoller. Sangen blev et hit for King af flere omgange, først ved originaludgivelsen i 1961 og sidenhen i 1986, hvor den blev brugt som soundtrack til en film af samme navn. Foruden sin markante solokarriere, har han gjort sig bemærket som medlem og sanger i doo-wop-gruppen The Drifters fra 1958-60 og igen fra 1981-85. Inden da var han, under sit fødenavn Benjamin Earl King, medlem af gruppen The Five Clowns. Det var denne gruppe, som senere samme år blev reinkarneret som The Drifters. Der havde forinden eksisteret et helt andet band med navnet The Drifters, men deres manager havde fyret hele bandet og erstattet dem med medlemmerne af The Five Clowns (!). King sang lead på sange som ”There Goes My Baby” og “Save the Last Dance for Me”. Han nåede dog kun at indsynge i alt 13 sange med The Drifters (heraf to som backing), hvorefter han drev mod en succesfuld solokarriere i maj 1960. Han fik, udover ”Stand By Me”, et stort hit med ”Spanish Harlem”, skrevet af Jerry Leiber og Phil Spector. På den måde indskrev han sig med hele tre sange i The Rock and Roll Hall of Fame’s 500 Songs that Shaped Rock and Roll med netop ”Stand By Me”, ”There Goes My Baby” og ”Spanish Harlem”.
Ben E. King er optaget i The Rock and Roll Hall of Fame som medlem af The Drifters og har været nomineret dertil som soloartist.

29. september 2013


The Killer bliver i dag 78 år: JERRY LEE LEWIS, en af rock and rolls ældste statsmænd og pionerer er blandt de allersidste af de helt store fra 1950’ernes rock and roll, udover giganter som Chuck Berry (86 år) og Little Richard (80 år). 

De tre herrer turnerede i øvrigt sammen i Europa så sent som i 1998. Han er den sidste overlevende fra Sun Records Million Dollar Quartet, som foruden Lewis bestod af Elvis Presley, Johnny Cash, Carl Perkins og Roy Orbison.
Efter en opvækst i fattige kår chokerede han lokalsamfundet og kirken ved at spille ”djævlens musik”: voldsomme boogie woogie-versioner af salmer på kirkens orgel. Han indspillede sin første demo i 1954, tog til Nashville og blev afvist ved countrymusikkens hellige gral, Grand Ol’ Opry, og spillede i stedet på barer og værtshuse, hvor han ofte sparkede klaverbænken væk og spillede stående. Lewis indspillede første gang hos de legendariske Sun Records i 1956. Året efter kom det helt store gennembrud med klassikeren ”Whole Lotta Shakin’ Goin’ On” og klavertæskeren red nu på en bølge af verdensomspændende succes med opfølgere som ”Great Balls of Fire”, ”High School Confidential” og ”Breathless”.

Hans popularitet styrtdykkede imidlertid da det i 1958 kom frem, at han havde giftet sig med sin 13-årige kusine – det var i øvrigt den 22-årige sangers tredje ægteskab! Hans syvende og indtil videre sidste ægteskab indledte han i 2012. Han vendte stærkt tilbage i 1964 med albummet Live at the Star Club, Hamburg, som mange betegner som et af de bedste live-albums i rockens historie. Fra sidste halvdel af tresserne skabte Lewis sig en solid karriere i countrymusikken, men har aldrig opgivet den rå rock and roll. Så sent som i 2010 udsendte han det vellykkede album Mean Old Man med coverversioner af bl.a. Jagger/Richards, Chuck Berry og John Fogerty, et titelnummer skrevet af Kris Kristofferson og hvor kapaciteter som Eric Clapton og Ringo Starr også medvirker. I maj 2013 åbnede den utrættelige Lewis en ny club i Memphis, hvor der live leveres god rock and roll og serveres traditionelle sydstatsretter i perfekte omgivelser af memorabilia som mesterens motorcykel og gamle klaverer!

Photos are found on Google. If you want us to remove them, please leave a comment.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar