mandag den 7. oktober 2013

10 ting du (måske) ikke vidste om Thom Yorke

af Dennis Otte

THOM YORKE, forsanger og primær sangskriver i britiske Radiohead, bliver i dag 45 år.
I den forbindelse bringer vi en Top 10 over ting du måske ikke vidste om musikeren.  1. Yorke behersker udover guitar og piano både trommer, keyboard, trommemaskiner, sampling, orgel og bas.
  2. Han figurerer som nr. 73 på Rolling Stone magazines liste over de 100 bedste musikere nogensinde og som nr. 66 på bladets liste over de 100 bedste sangere nogensinde.
  3. Det var i Abingdons drengeskole han som 11-årig mødte de fremtidige radiohoveder, brødrene Jonny og Colin Greenwood, Phil Selway og Ed O’Brien.
  4. I starten kaldte bandet sig On a Friday, da det var den eneste dag de havde tid til at øve.
  5. Det endelige navn Radiohead tog de fra Talking Heads-nummeret ”Radio Head” – afgørende var det også, at bandet dermed kom til at stå ved siden at R.E.M. på pladehylderne. Efter Radioheads andet album, The Bends, var de opvarmning for R.E.M. på deres Europæiske tour og Yorke har siden haft et nært venskab med Michael Stipe.
  6. Det lykkedes bandet at holde sig fri af prædikatet ”britpop”, en af musikhistorien mest besynderlige genrebetegnelser, al den stund navne som Pulp, Oasis, Blur og Suede ikke havde voldsomt meget til fælles og i øvrigt heller ikke var pop. Bandet gik i en langt mere eksperimenterede retning med pladerne Kid A (2000) og Amnesiac (2001), som var en original hybrid af electronica, avantgarde, art rock, jazz og millennium-fremmedgørelse.
  7. Gennem årene har Yorke bl.a. samarbejdet med Björk på hendes Selmasongs og igen på velgørenhedssinglen ”Náttúra” og med PJ Harvey på hendes album Stories from the City, Stories from the Sea.
  8. Yorke er kendt som politisk aktivist, særligt menneskerettigheder og krigsmodstand. Han har været involveret i Amnesty International, Trade Justice Movement, Jubilee 2000, Free Tibet, Friends of the Earth og troppede i 2009 op ved COP 15 i København. Yorke er vegetar og globaliseringsskeptiker.
  9. Blandt sin yndlingsmusik og inspirationskilder har han nævnt bl.a. Joy Division, Can, Charles Mingus, Neil Young, Scott Walker, Talking Heads, Sonic Youth og The Smiths, ligesom han har sagt, at Pixies og R.E.M. ændrede hans liv.
  10. Yorke har udsendt ét regulært soloalbum, The Eraser fra 2006, men man kan argumentere for, at pladen Amok med bandet Atoms For Peace også er et soloalbum, selvom bandet også består af Flea (Red Hot Chili Peppers), produceren Nigel Godrich, Joey Waronker (Beck og R.E.M.) og Mauro Refosco (Forro in the Dark).

Ingen kommentarer:

Send en kommentar