søndag den 6. oktober 2013

Facebook voks uge 40

 af Dennis Otte
1. oktober 2013
Den senegalesiske musiker YOUSSOU N’DOUR bliver i dag 54 år.
Han er en af Afrikas mest berømte musikere og en af de fremmeste udøvere af, hvad der af mangel på bedre begreb ofte kategoriseres som verdensmusik. Han begyndte at spille musik og optræde allerede som 12-årig og blev et par år senere næsten fast inventar i Star Band fra Senegals hovedstad Dakar. I 1979 dannede han sit eget band, Étoile de Dakar, som siden blev forfinet og omdøbt til Super Étoile Dakar i 1980’erne. Succesen bevirkede, at han i 1991 kunne etablere sit eget pladestudie Xippi og fire år senere sit eget pladeselskab, Jololi. Hans musikalske virke har gennem årene spændt fra senegalesisk mbalax, cubansk rumba, hip hop, soul, reggae og jazz og af vestlige musikere har han arbejdet sammen med notabiliteter som Peter Gabriel, Paul Simon, Bruce Springsteen, Sting og Tracy Chapman. Bedst kendt af det brede publikum er han nok for hittet ”7 Seconds”, som han komponerede og sang sammen med Neneh Cherry i 1994.
Foruden sit virke som sanger, sangskriver, percussionist, forretningsmand og lejlighedsvis skuespiller er Youssou N’Dour politiker, og har siden april 2012 fungeret som Senegals minister for kultur og turisme. Han gik endda målrettet efter landets præsidentpost, blev i 2007 medlem af The World Future Council og optrådte hele tre gange ved de berømte Live 8 koncerter i 2005.
Fra solodebutpladen Bitim Rew i 1984 til Mbalakh Dafay Wakh i 2011 har han udgivet hele 27 albums. 

3. oktober 2013

Den amerikanske rock and roll-pioner EDDIE COCHRAN (Edward Raymond Cochran, 1938-1960) ville i dag være blevet 75 år.
Da Cochran slog igennem med rockabilly-klassikere som ”C’mon Everybody” (1958), ”Summertime Blues” (1958) og ”Something Else” (1959) var det langt fra almindeligt, at tidens populære ungdomsidoler selv var med til at skrive deres materiale. Langt mere udbredt var den såkaldte Tin Pan Alley-tradition, opkaldt efter den gade hvor de professionelle sangskrivere i kontortiden kreerede tidens melodier til de udøvende musikere. Cochran var imidlertid selv medkomponist på ovennævnte tre numre, noget som få år senere skulle være en medvirkende faktor til at få især den britiske bølge af unge bands i gang med unoderne: helt konkret var det Cochran-sangen ”Twenty Flight Rock” (1956) (som han dog ikke selv havde skrevet), der imponerede teenageren John Lennon så meget, da han hørte den i McCartneys fejlfri fortolkning ved de senere beatlers allerførste møde, at han, via mellemmanden Ivan Vaughan, tilbød McCartney medlemskab af sin skifflegruppe, The Quarrymen. Tak Ivan!
Cochran var blandt de allerførste til at anvende overdubs på sine sange, selv de allertidligste singler, og nåede i sin ultrakorte karriere at udvikle en guitarteknik, som siden er blevet skoledannende. Han fungerede som pladeproducer og spillede som backingmusiker på et hav af andre musikeres plader. Cochran beherskede både guitar, bas, trommer og klaver og hans sange er gennem årene blevet fortolket af så forskellige musikere som Jimi Hendrix, Cliff Richard, Van Halen, The Damned, The White Stripes, The Beatles, Led Zeppelin, Motörhead, The Who, The Rolling Stones, Sex Pistols, Blue Cheer, The Beach Boys og Bruce Springsteen.
Det er langt fra utænkeligt, at Cochran ville have drevet det lige så vidt som The Beatles, hvis han ikke var endt som en af rockens første tragiske unge døde, da han omkom i et biluheld 16. april 1960 under en turne i England. Han blev kun 21 år gammel. Cochrans kæreste Sharon Sheeley (som var medkomponist til flere af hans sange) og rockmusikeren Gene Vincent (ham med ”Be Bop A Lula”) overlevede det fatale taxiuheld, men Vincent brækkede kraveben, ribben og plagedes resten af livet af kroniske smerter i benet.
Posthumt havde Cochran hits med sange som ”Three Steps to Heaven”, som gik nr. 1 i UK, og ”My Way”, ”Weekend” og ”Nervous Breakdown”. Cochran blev optaget i The Rock and Roll Hall of Fame i 1987 og er placeret som nr. 84 på Rolling Stone magazines liste over de 100 bedste guitarister nogensinde.

Photos are found on Google. If you want us to remove them, please leave a comment.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar