mandag den 21. oktober 2013

Facebook voks uge 42

af Dennis Otte
15. oktober 2013

Den nigerianske multiinstrumentalist, menneskerettighedsaktivist og pioner indenfor afrobeat FELA KUTI (1938-1997) ville i dag være blevet 75 år.
Musikalsk befinder vi os i et spændingsfelt mellem den ghanesiske highlife-genre, fusionsjazz og den afrobeat, som Kuti selv var den store innovator inden for. Afrobeat spilles typisk af et stort funky orkester komplet med hornsektion, repetitive rytmer og riffbaserede grooves. Kuti beherskede både saxofon, trompet, trommer, shekere, guitar og keyboard. 
Det er svært at overvurdere hans indflydelse og betydning for afrikansk musik – men hans popularitet overskrider langt Afrikas grænser og har gjort ham til en højt respekteret musiker på verdensplan. Fra debutpladen Why Black Men Dey Suffer i 1971 til hans alt for tidlige AIDS-relaterede død i 1997 udkom han med over 40 plader, hvor især 1970’ernes række af albums vakte opsigt. Ørevoks anbefaler særligt albummet Gentleman fra 1973.

17. oktober 2013

MORRISSEYs selvbiografi, med den koncise titel Autobiography, udkommer i dag på forlaget Penguin. Det sker efter lang tids stridigheder, hvor man løbende i medierne har kunnet læse, at intet forlag ville binde an med den notorisk provokerende sangers bog – ligesom intet pladeselskab i øvrigt for tiden har ham i deres stald. Morrissey er og bliver helt sin egen, et unikum i musikbranchen, som mange enten elsker at hade, eller er fanatisk følger af. 
Morrissey har vist sig fra sin klassiske side på mere end én måde denne gang; han har fremsat som et krav for udgivelse, at hans bog skulle indgå i den prestigefyldte serie Penguin Classic, der siden 1940’erne har slået sig op på at udgive de store litterære klassikere i store dele af verden. På 480 beskriver Morrissey sit liv, tiden i The Smiths, sin solokarriere og – sit første rigtige parforhold, til en mand, da han var i 30’erne. ”Bigmouth strikes again”, som en The Smiths-klassiker hed; sultne disciple kan købe den længe ventede bog fra i dag.

19. oktober 2013

Ørevoks anbefaler: BABATUNDE OLATUNJI
Den nigerianske trommeslager og musikunderviser blev født i Lagos i 1927 og tog i 1950 til USA, hvor han i 1957 blev opdaget af Columbia Records legendariske John Hammond, der tidligere kickstartede karrieren for notabiliteter som Billie Holiday, Bob Dylan og et hav af andre nøglefigurer. Hans debutplade, Drums of Passion fra 1959, er en af de vigtigste plader indenfor den genre, der i dag - af mangel på bedre betegnelse – kaldes verdensmusik. Med i Olatunjis band, der også kaldtes Drums og Passion, var bl.a. Yusef Lateef og Horace Silver, og pladen åbnede mange amerikaneres ører for verdensmusikken. Heriblandt tidens mest kendte jazzmusikere som John Coltrane, Cannonball Adderley og Quincy Jones, som han alle indspillede med. Han har også haft æren af at blive nævnt i en Bob Dylan-komposition; ”I Shall Be Free”, fra Dylans anden plade. 
Olatunji udgav fra 1959 til sin død i 2003 en halv snes plader. Gå på Youtube og hør fx numrene ”Shango”, ”Jin-Go-Lo-Ba” og ”Akiwowo”.

Photos are found on Google. If you want us to remove them, please leave a comment.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar