lørdag den 12. oktober 2013

LYSÅR: Frontfigur på Orlov. Pladeanmeldelse.


af Dennis Otte

Kan du lide Rasmus Nøhr og Tue West? 
Så er der god chance for, at du vil holde af den nye plade fra Lysår, et band centreret omkring sanger og sangskriver Thomas Ulrik Larsen og hans skiftende hold af musikere, der bl.a. tæller Klaus Caprani og Søren Rislund. Foruden 14 andre musikere! 

Dette forhold til trods lyder pladen ganske homogen og kommer godt ud over rampen med sine humoristiske ordlege og mundrette omkvæd, skrevet på et fundament af lige dele hverdagspoesi og lommefilosofi. Stilen er klassisk bandorienteret radiorock lige ud af landevejen og beslægtet med folkelige danske sangskrivere som Poul Krebs eller Michael Falch. 

Det er ingen dårlig plade og Thomas Ulrik Larsen kan noget med det danske sprog og versefødder. Nogle gange bliver det måske en smule for traditionelt og strømlinet både musikalsk og tekstmæssigt. Musikerne spiller upåklageligt og sangeren behersker et dansk, der nok skal gå rent ind i mange små hjem og stationcars, som når der på første skæring, ”Stills i Nashville”, synges;

“En freeway på farten uden huse og træer / Alene i bilen med blikket mod vest / Der mangler en guide med øjne der ser / Ude er snot men hjemme er pest”

Straks værre bliver det i denne anmelders ører på næste nummer, når der spørges;

”Mit hjerte bløder, vil du være plaster?”
Et højdepunkt er det country-klingende nummer ”En Åben Bog”, der lykkes tekstmæssigt, melodisk og ejer en rustik charme. En styrke ved pladen er generelt, at der veksles mellem seriøsitet, galgenhumor og finurlige varianter af folk, country og pub-stemning, uden at det bliver for fragmentarisk eller usammenhængende. En cello blander sig hist, et hammondorgel indtræder hér og en basun dér. Thomas Ulrik Larsen er en habil, om end lidt anonym sanger, med en tydelig og dedikeret diktion. På nummeret ”Donna Ø” ledsages han smukt af sangerinden på Maj-Brit Birch Lykkegaard, der lyder forbavsende meget som Signe Svendsen.

Frontfigur på Orlov er Lysårs andet album, er produceret af Troels Alsted og Thomas Ulrik Larsen og kan downloades på iTunes eller købes via www.lysaar.dk.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar