mandag den 30. december 2013

PATTI SMITH bliver i dag 67 år.

af Dennis Otte

Den amerikanske sangerinde, sangskriver, digter og billedkunstner PATTI SMITH bliver i dag 67 år. 

I den forbindelse anbefales hendes erindringsbog Just Kids fra 2010.  


Med Just Kids hævede punkrocksangerinden og digteren Patti Smith (f. 1946) barren for rockselvbiografier i tiden; med sin overstrømmende poetiske flair er bogen andet og mere end ”blot” en gængs erindringsbog – det er et selvstændigt kunstværk.


Man når næsten ikke at ærgre sig over, at Smith ikke i så rigt mål dækker de sene perioder af sin karriere, så levende og hamrende velskrevet er fortællingerne om det at være ung sulten kunstner i USA i 1960’erne; og at være en yderst bevidst en af slagsen. Om at skabe sig tilhørsforhold, valgslægtskaber, danne sin egen poetik, sit eget kunst- og livssyn, i dette tilfælde i nært samspil med åndsfællen og kunstneren Robert Mapplethorpe, om hvem bogen også i høj grad drejer sig.


Vinklingen er i særlig grad lagt an på de tos fælles skabertrang og vej til ørenlyd, fra ludfattige og periodisk hjemløse bohemer, og til nogle af sin generations fremmeste repræsentanter for den nye hybrid mellem beatlitteratur, symbolistisk digtning, præpunk, billedkunst og et umage sammenrend af udskud, heroinskud og stjerneskud på Chelsea Hotel. Om at sove på strande, stjæle for at have til dagen, indprente sig tidens kunstneriske strømninger fra hippiekultur i Haight Ashbury over jazzmusik og hvor man var, da meldingen om John Coltranes utidige død kom, og til punkens eksplosive kræfter i den hedengangne GBCB Club på Manhattan med The Ramones, Television, Talking Heads og – nåh ja – The Patti Smith Group. Begavede refleksioner om det at slå igennem som kunstner, og afslutningsvis om den aids, der satte en stopper for det livslange åndsslægtskab mellem Patti og Robert, som trods forskellige senere livsbaner aldrig svigtede venskabet.

Photos are found on Google. If you want us to remove them, please leave a comment.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar