torsdag den 9. januar 2014

JIMMY PAGE bliver i dag 70 år.

af Dennis Otte
Lånt fra ultimateclassicrock.com
JIMMY PAGE bliver i dag 70 år. Den engelske stjerneguitarist, sangskriver og producer startede som en yderst efterspurgt sessionsmusiker (for notabiliteter som The Who, Donovan, The Kinks, Marianna Faithfull, Them, The Rolling Stones osv. osv.), inden han fra 1966-68 fungerede som guitarist i The Yardbirds; et udklækningsband for andre af århundredets fremmeste rockguitarister som Eric Clapton og Jeff Beck – og altså denne unge James Patrick Page. Om end det var lærerigt for Page at være landets mest ombejlede sessionsmusiker, så var det også kunstnerisk utilfredsstillende, og han stoppede, da han begyndte at få forespørgsler om indspilning af muzak. Han fortsatte dog med at indspille på udvalgte plader med bl.a. Jeff Beck og Joe Cocker.
Udover et par guitarlektioner i sin tidlige ungdom er han selvlært, og foruden ubesværet at bestride titlen som en af de mest innovative guitarister i rockens historie, er han en sand multiinstrumentalist som også behersker bl.a. dobro, mountain dulcimer, keyboard, lap steel, synthesizer, bass, pedal steel, mandolin, ukulele, mundharmonika og hurdy gurdy. Udover rockabilly-guitarister som Scotty Moore er Page forankret i bluespionerer som Buddy Guy, Elmore James og B.B. King, men også den akustiske blues og tidens skiffle-trend. Han optrådte allerede som teenager i den sagnomspundne Marquee Club flankeret af tidens blueskoryfæer som Alexis Korner og Cyril Davies. The Yardbirds gennemgik en transformation med stor udskiftning af medlemmerne forud for en koncert i Skandinavien, som startede 7. september 1968 – i Gladsaxe! Således lagde det danske spillested Teen Club lokaler til Led Zeppelins første koncert nogensinde! (selvom de på plakaten hed The New Yardbirds). Vi var i det hele taget godt med på rockfronten i Storkøbenhavn i de år; den første Deep Purple-koncert nogensinde fandt sted i Taastrup.
Konstellationen i Led Zeppelin var nu den klassiske; sanger Robert Plant, trommeslager John Bonham, bassist John Paul Jones og altså vor mand, Mr. Page. Gruppen var en svært håndterlig mundfuld for mange anmeldere dengang, de udgav helt usædvanligt aldrig singler, men fokuserede på albummediet – og publikum elskede dem. Så højt, at de rangerer blandt de bedst sælgende musiknavne nogensinde. Fra det eponyme debutalbum i 1969 til Coda i 1982 udgav gruppen ni albums, hvoraf i hvert fald de seks første er uomgængelige klassikere.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar