fredag den 3. januar 2014

Pladeproduceren GEORGE MARTIN bliver i dag 88 år.

af Dennis Otte 
George Martin working with The Beatles, Abbey Road studios 1967 Fra Flickr.com
Bedst kendt er han naturligvis for sit enestående arbejde for og med The Beatles, hvor han producerede langt størstedelen af deres udgivelser og fungerede som arrangør, når det var påkrævet. Vel var det The Beatles selv der leverede al materialet, men Martin var en uvurderlig fødselshjælper og en af rockens første lydmagikere. Selvom Lennon efter gruppens opløsning var lidt knotten overfor produktionen af Beatles-pladerne og faktisk sagde, at han ville ønske de kunne indspille og producere hele molevitten om igen, så blev Martin rettelig ofte betegnet som den femte beatle – en titel, han vel også er den eneste seriøse kandidat til (hvis nogen overhovedet), eftersom han i modsætning til gruppens manager Brian Epstein faktisk havde en direkte mærkbar indflydelse på musikken. Han spiller ligefrem selv med på en del Beatles-sange, bl.a. den elektriske klaversolo på ”In My Life” fra Rubber Soul.
McCartney arbejdede da også ad flere omgange med den legendariske producer i sine soloår; først på sin James Bond-titelmelodi ”Live And Let Die” og siden på LP’erne Tug Of War (1982) og Pipes Of Peace (1983). Inden The Fab Four faldt som en appelsin i hans turban, havde han allerede produceret plader for en lang række komikere som fx Peter Sellers og Spike Milligan i 1950’erne, foruden en række såkaldte novelty records. Fra 1947-1950 studerede han klaver og obo ved Guildhall School of Music and Drama, hvorefter han først arbejdede for BBC’s klassiske musik og siden blev ansat ved EMI i 1950. Han producerede imidlertid også en række mere eller mindre letbenede popgrupper – også senere sideløbende med The Beatles – hvoraf de fleste i dag er gået i glemmebogen, selvom navne som Gerry & the Pacemakers og Cilla Black huskes.
Senere i sin karriere har Martin produceret navne som America, Jeff Beck, Ultravox, Cheap Trick og Kenny Rogers, ligesom han har arbejdet med og arrangeret for så forskellige stjerner som Celine Dion og Pete Townshend.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar