søndag den 13. oktober 2013

Facebook voks uge 41

 af Dennis Otte
9. oktober 2013


Jazzmusikeren YUSEF LATEEF bliver i dag 93 år.
Han blev født som William Emanuel Huddleston i Tennessee i 1920 og begyndte allerede som 18-årig at turnere med forskellige swing-bands og kom i kontakt med en række musikere, som senere også skulle opnå stor popularitet; Paul Chambers, Milt Jackson, Elvin Jones og Kenny Burrell. Det er i dag sjovt at tænke på, at den unge musiker indtil 1950 brugte kunstnernavnet Bill Evans (hans far havde ændret familiens navn) – det skorter jo ikke på jazzmusikere med netop dét navn. Han konverterede i denne periode imidlertid til islam og tog navnet Yusef Lateef samtidig med at han blev inviteret til at turnere med selveste Dizzy Gillespies orkester. Lateefs hovedinstrumenter er tenorsaxofon og fløjte, men han er også en af de få jazzmusikere, der spiller obo og bassoon. Hertil kommer en række mere eksotiske instrumenter som koto, sarewa, arghul, shofar, shanai, bamboo-fløjte, kinesiske træfløjter og xun.
I 1957 begyndte han at indspille plader som orkesterleder på Savoy Records, men skiftede et par år senere til Prestige. Det var her hans indspilninger begyndte at vise sig signifikante og bevise deres originalitet; den formelt uddannede musiker inddrog et væld af østlige inspirationer og inkorporerede i sin jazz hvad man i dag ville betegne som verdensmusik. Særlig genklang vandt han med plader som Eastern Sounds og Into Something (begge 1961). Disse plader skulle senere blive en vigtig inspirationskilde for John Coltrane. Mod tressernes slutning influerede også soul og gospel hans plader. Lateef har holdt sig i form og relevant imponerende længe, og i 1987 vandt han en Grammy Award for bedste New Age Album for pladen Yusef Lateef’s Little Symphony. I 1992 etablerede han sit eget pladeselskab YAL Records og er foruden musikken kendt som skønlitterær forfatter, underviser og talsmand for Ahmadiyya Muslim Community. Han har udsendt over 50 plader i eget navn og fungeret som sideman for folk som Cannonball Adderley og Donald Byrd.

9. oktober 2013

Ønsker John tillykke med de 73 år med en demo af en sang som desværre aldrig blev indspillet som fortjent.



9. oktober 2013

THELONIOUS MONK (1917-1982) ville i dag være fyldt 96 år. I den forbindelse linker vi til den fremragende dokumentarfilm om ham, ”Straight, No Chaser”. Den dybt originale bebop pianist var ikke blot en sand pioner indenfor sit felt, men bidrog også i rigt mål til jazzens standardrepertoire med klassiske kompositioner som ”Round Midnight”, ”Blue Monk”, ”Epistrophy”, ”Straight, No Chaser” og ”Well, You Needn’t”. Næst efter Duke Ellington er han dén jazzmusiker hvis kompositioner der er indspillet flest versioner af – hvilket er bemærkelsesværdigt, da Ellington skrev omkring tusind numre, mens Monk skrev omkring 70.




Photos are found on Google. If you want us to remove them, please leave a comment.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar